четверг, 14 ноября 2013 г.

День В

Субота, 9 листопада, Житомир. Ми з друзями сидимо у клубі, що знаходиться в підвальному приміщенні. Крім близьких друзів тут зібралися також кілька знайомих і зовсім мало незнайомих людей. Приблизно у такому ж відношенні натовп розділився на вегетаріанців, веганів і всеїдних. Веган день у Житомирі з певних причин пройшов на тиждень пізніше, ніж у всіх інших містах.

«БУДЬ ХОРОШИМ ДО УСІХ ТВАРИН в цей день» було написано на афіші Дня В в одному з міст. В іншому місті в описі події прослизнуло слово «популярність». Відмова від м’яса та продуктів тваринного походження все більше стає схожою на сніжний ком, запущений кимось із високого пагорба. Якщо минулого року вег(етарі)анство обговорювали одиниці, то цього року його згадують усі ваші улюблені пабліки у соцмережах, навіть якщо вони просто жартують на цю тему.

Підвальне приміщення найкраще підійшло б для укриття в період холодної війни – мені ввижаються плакати із базовими порадами щодо надання першої медичної допомоги замість зображених тварин і чуються лекції про цивільну оборону. Редакція «Більше» поділяє не всі ідеї, пов’язані з веганством, але пройти повз такої події ми не могли. Ми попросили організаторів Дня В розповісти, як пройшли заходи у їхніх містах, і ось що з цього вийшло:



ОДЕСА:


Вообще все прошло очень весело и без негатива. Публика была разных возрастов. Мы общались, кушали, делали блокноты, посмотрели короткометражные фильмы, еще компания Лаш показала свою презентацию и разыграла призы. В следующем году постараемся расширить программу, добавить мастер классов, фри маркет и еще что-нибудь).


ЧЕРНІГІВ:


Учитывая, что это было для нас первое мероприятие такого рода, все получилось очень даже неплохо. Были небольшие проблемы с самоорганизацией, но в будущем, думаю, их не будет. На лекцию с кинопоказом пришли по большей части вегетарианцы и веганы, но было и около пяти всеядных. Одна девушка после посещения мероприятия решила больше не есть мяса, рыбы и яиц. Это несомненно успех.


ДНІПРОПЕТРОВСЬК:


Наш праздник проходил в 2 этапа: уличная акция днем и вечеринка вечером. Отчет можно почитать здесь.


ХАРКІВ:


На наш погляд, івент в значній мірі пройшов успішно. На початку був розважальний блок. Були продемонстровані кілька комедійних сценок по тематиці, на які аудиторія дуже весело і тепло зреагувала. Також був невеличкий кавер-концерт на пісні виконавців-веганів, де виступило, умовно кажучи, 2 проекта. Найважливішим та найзмістовнішим блоком був виступ наших гостей з Києва і Вроцлава, в якому йшлося про зоо ініціативи і активізм у Польщі і про історію становлення і розвитку веганського ресторану у Вроцлаві. Цей виступ дуже зацікавив всіх, був дуже інформативним, надихаючим, в деякій мірі був ґрунтом для роздумів, порівняння і аналітики з положенням справ в Україні, в тому числі і стосовно місцевих вег(етарі)анських закладів харчування і їхнього становища. Після виступу був обмін контактами, інформацією, іншими новинами.

З деяких негативних аспектів організації можна відмітити відносно малий масштаб події, кількість залучених місцевих людей і скромність у піарі події.

До наступного дня вегана маємо надію підготувати більш змістовну (більш серйозну?) власну програму із залученням якнайбільшої кількості людей, як безпосередньо до участі, виступів, так і в якості відвідувачів, гостей.


ЖИТОМИР:


Все пройшло навіть краще, ніж ми очікували. Була дуже тепла та домашня атмосфера. Сподіваємося, що в наступному році все буде ще краще.


КИЇВ:


Вдалося: Зібрати веганів-активістів з різних міст і перезнайомити їх між собою для подальшої спільної діяльності. Приємно провести час і залучити не дуже «втемних» людей. Зібрати певну суму грошей з продажу етичних товарів, їжі та дістро. Частину їх віддати на підтримку київського притулку для тварин та допомогу організації подібного фестивалю однодумцям у Житомирі. Інша частина виручених коштів піде на фінансування найближчих акцій, спрямованих на популяризацію веганського руху. В цілому непогано. Але в Житомирі краще))


СІМФЕРОПОЛЬ:


Это был первый веган дэй в Симферополе, не смотря на то, что некоторые его участники являются веганами довольно долгое время. Сейчас есть место, где можно проводить подобные мероприятия и только ленивый не воспользуется этим. Мы воспользовались и пригласили ребят угоститься веганской едой. Мы не хотели давить на людей путём просмотра всеми известных фильмов и решили сделать позитивный вечер с едой. Постарались приготовить разнообразную (важно – простую в приготовлении) пищу, чтобы показать, что веганы не голодают и питаются ничем не хуже среднестатистического всеядного человека. Во время раздачи еды прошло небольшое выступление о веганизме в повседневности и состоялась презентация нового альбома одной местной группы (не живое выступление, а небольшая презентация готового релиза). Было очень приятно, что люди интересовались некоторыми аспектами веганства, подходили и задавали вопросы, благодарили. Значит, всё прошло не зря, наша цель была выполнена, интерес возник. В следующем году хотелось бы повторить, но в более крупных масштабах, и надо помнить, что это по сути не праздник, каждый день должен стать веганским.