вторник, 27 мая 2014 г.

Live Fest DIY Young

Фестивальний сезон відкрився кілька місяців тому, але попереду літо і ще кілька хороших цікавих подій. Майже всі цьогорічні фестивалі вийшли на дводенний формат, значить ще більше часу у нас буде на спілкування та хорошу музику.
Для цього матеріалу ми попросили організаторів шести українських панк фестивалів, про які розповідається у фільмі Live Fest DIY Young, поділитися своїми враженнями та планами відносно майбутніх фестів.


Ланц



Фаворитом цього року для мене є Electric Meadow. Причина – незабутнє зоряне небо минулого фестивалю, хаха. Окрім того, він буде зовсім поруч, і просто так не поїхати на нього – це кримінал. BTSFF під питанням, ще поки що не знаю лайнапу і дуже імовірно, що я у цей час буду взагалі у Карпатах.

Маяк також під питанням, оскільки перед цим планую побувати на Mighty Sounds (власне пріорітетний фест року) і не факт, що лишаться ще гроші заїхати. Решта фестів абсолютно не цікаві нічим. Шкодую, що довелось проїбати Неформат фест, сумую за Trismus Fest'ом, і очікую, чим здивує калуський Репрезент. Ось так.

Допінг



Фаворитів нема. Хоча такий був – Маяк, до того, як злетіли цікаві мені групи з Росії. Надзвичайно прикро, що так сталося, та я вірю в те, що в організаторів все вийде наступного року і ніякі кордони на заваді не стануть.

Тим не менш, я планую відвідати як мінімум BTSFF i Маяк. Перший став доброю традицією, а перший Маяк в минулому році пропустив і, зважаючи на кількість позитивних відгудків, в цьому році постараюся не пропустити хоча б другий день, так як протягом першого дня планую бути у Львові на Mort Mort Mort.

Коля



З фестів , які мають пройти цього року, хотів би відмітити наступні:

- Electric Meadow – стонер-дум фест, який буде проходити неподалік Львова. Це вже друга частина цього заходу, перша проходила рік тому. Був досить потужний склад гуртів з України та Росії, цікаво було побачити команди, які до того слухав лиш на записі (Bomg, Johny B Gut), відкрити для себе декілька цікавих гуртів, які до цього не чув (Atomic Simoa, Hollow Sun) і почути старих знайомих (Somali Yacht Club, Torf).

Цього року склад ще цікавіший за минулий. Гурти з України, Білорусії, Польщі. В складі як дійсно відомі гурти (Stoned Jesus, Wolverine Blues, Somali Yacht Club), так і досить цікаві новачки (Pree Tone, Lucifer Rising, Mother Witch & Dead Water Ghost).

Тоді підкачала погода – майже весь день моросив дощ, і вночі через те було досить холодно. Тому цього разу варто підстрахуватись хорошим взуттям і дощовиком.

З мінусів відмічу дуже малий вибір їжі, яку продавали. Рис, сосиски, трохи овочів, хліб – цього явно замало. Тому хотілось би, щоб організатори приділили цього року більше уваги асортименту кухні.

В Україні зараз проходить декілька фестів подібної тематики, але лише цей на природі. Тому, якщо ви пооціновувач стонер/думу і суміжних стилів, то вам сюди.

- Маяк фест – чи не найвдаліший фест минулого року. Два дні, більше двох десятків гуртів з України та Росії, півтисячі відвідувачів, море поряд. Приємна атмосфера, шалена підтримка публікою виступаючих команд, хороша кухня , безалкогольний бар. Це і багато чого іншого мотивують і цього року відвідати фест. На жаль, цього разу через ситуацію в країні довелось відмінити приїзд російських гуртів, але зате заявлені гурти з Польщі, Молдови і Білорусії, а також багато хороших вітчизняних команд.

- Репрезент – хіп-хоп фест, який кожного року традиційно проходить в Калуші. Граффіті баттл, конкурсна програма для молодих гуртів, виступи вже зарекомендувавших себе команд в основній частині, гості з-за кордону. Особисто я був на двох частинах, цього року збираюсь по можливості поїхати ще раз.

- UzhGoreRot 2014 – вже п’ята частина фесту, присвячена екстремальному металу і не тільки. Мої найулюбленіші частини – перша і друга. На них була купа хороших грайндкор гуртів, також був краст/д-біт. Ну і купа хорошого металу. 3-я частина відійшла більше в сторону саме останнього, хедлайнером були поляки Decapitated, що привернуло увагу значної кількості відвідувачів. Остання частина обійшлась без таких гучних імен, але відзначилась якісним складом і приємною атмосферою. На п’яту частину вже заявлено частину складу, фест обіцяє бути цікавим. Поки для себе відмічу поляків Parricide та дез-дум з Івано-Франківська – Crypt Of Silence. Чи буде якийсь хедлайнер цього року, ще не відомо.

Виходячи зі списку вище, особисто мені буде чим себе зайняти влітку та восени цього року в плані відвідин фестивалів. Чого і вам бажаю.


Live Fest DIY Young. Той самий фільм про фестивалі.


Віктор Зу



В цьому році маю досить насичені плани щодо музичних фестивалів. Сезон відкрию уже в кінці травня фестивалем Primavera Sound в Барселоні. Це один з найбільших музичних фестивалів Іспанії — триває цілий тиждень, має купу локацій, участь беруть сотні виконавців та колективів. Жанровий кістяк — альтернативний рок 90-их. Зазначу, що ніколи не був великим поціновувачем подібної музики. Але цього року в мені прокинулось бажання дізнатись, як це все звучить вживу. На жаль, музикантів, що грають таку музику, до нас не возять, тому їду на Primavera. Позитивним моментом є те, що жанровий спектр фестивалю дуже розмаїтий — від техно до блек металу, тож нудьгувати точно не доведеться.

З тієї ж таки цікавості збираюсь поїхати на Off Festival до Катовіце (Польща) на початку червня. Тут буде не зайвим відзначити, що цього року на OFF трапився невеличкий, але все ж визначний для нас, український прорив — на фестивалі виступлять ДахаБраха.

Одразу після Off – на Brutal Assault. Знову цікавість. Цього разу щодо відносно не мейнстрімних метал фестивалів. До цього був тільки на мейнстрімному Sonisphere в 2010. Величезним плюсом для мене на Brutal Assaul є те, що окрім найрізноманітнішого металу, в лайнапі присутні мої панк рок улюбленці Ignite, H2O та Sick Of It All.

Закінчити сезон планую фестивалем Tauron Nowa Muzyka (Катовіце). Фестиваль не має визначеного жанрового кістяка. Основна фішка — балансування на межі мейнстріму і авангарду. Я б назвав це фестивалем «вчорашнього авангарду» — музики, яка ще не пішла в мейнстрім (і можливо ніколи не піде), але вже здобула досить широку популярність. Хедлайнери фестивалю — виконавці, які в минулому наблизились до цієї межі, але не перетнули її. В цьому році хедлайнери — Clark, Terranova, Mouse On Mars, Kelis, Neneh Cherry and RocketNumberNine.

Щодо українських фестивалів, точно відвідаю 6-ий Burn The Scene For Fun. Дуже подобається те, що фестиваль проходить в лісі — гарний привід побувати на природі. За складом майже не слідкую — довіряю перевіреному смаку організаторів.

Не виключено, що відвідаю і інші українські фести, але рішення щодо них прийматиму вже ближче до дат проведення — на відміну від закордонних, тут можна не планувати заздалегідь. А ще всім раджу відвідати виступ Anti-Flag на цьогорічному фестивалі Захід. Вживу вони дуже круті.



Олег



Этим летом целых четыре интересных фестиваля. Выделить какой-то один довольно сложно. Очень нравится МЯСО Open Air в плане организации. Это действо будет проходить в полузаброшенном лагере, в черте города. В нем, вроде как, есть и сцена и разные беседочки, водоемчики всякие разные, веревочный парк. Огражденная большая территория. Для приезжих есть спальные места в корпусах лагеря, что очень удобно. Ну и второй день фестиваля, радует в музыкальном плане.

Ну и конечно же хочу выделить Маяк фест. Наверное, самый масштабный и крутой фест такого формата, проводимый в Украине. И стал он таким, всего лишь за год. Большой респект организаторам Маяка.

Насчет фестиваля в Запорожье пока ничего не могу сказать, так как еще не объявлен состав. Но скажу, что фест в мае они провели довольно удачно, и уверен, что во второй раз будет все еще круче. В общем, желаю удачи всем организаторам, в этом не легком и неблагодарном деле :)



Юра



Цього року вже довелось побувати на чудовому фестивалі, присвяченому святкуванню 10-річчя порталу Neformat. І хоча це був по суті лише великий дводенний концерт, приємно порадувала організація – усе було дуже професійно та відповідально влаштовано, починаючи саундчеком та закінчуючи вдало підібраним лайн-апом.

Цього літа найцікавішими для мене є фестивалі Маяк та Electric Meadow. Перший має чи не найкращі розташування та умови для літнього фестиваля. Другий дуже далекий для мене стилістично, але все одно страшенно цікавий. Для кожного з фестивалів це лише другий рік існування, але підхід до проведення достатньо серйозний у обох.

Також хочеться відзначити концерт 19 липня у Львові, який, навіть якщо і залишиться просто концертом, багато хто (та і самі організатори) називають фестивалем «Вени-Ріки 2». Переїзд фестиваля у Львів – це те, з чого варто було починати першу частину фесту. Оскільки, крім вдалої логістики для груп, важливо також подумати і про зручні умови для відвідувачів. Львів у цьому плані – найкращий варіант.

Більше рекомендує:



Червень:
14-15, Харків
МЯСО OPEN AIR

28-29, Житомир
Burn the Scene for Fun 6

Липень:
5, Львів
ELECTRIC MEADOW FEST 2014

19-20, Одеса
Маяк Fest '14

Вересень:
20, Запоріжжя
SOUTHERN MADNESS FEST